2014. január 28.

hétfő

Tegnap újra a rendelőben voltam. A hétfői nap érdekes, mert délelőtt terhesgondozás és "családtervező" rendelés van. Ez utóbbi magában foglalja a fogamzásgátlás minden formáját, ami mindenkinek ingyenes. A családorvos helyezi be a fogamzásgátló implantátumot is a felkarba. Ez egy vékony pálca, amit a bőr alá kell belőni egy tollszerű szerkezettel. A pálcából folyamatosan szabadul fel a hormon, és 3 évig fejti ki hatását. Amikor befejeztem az egyetemet, még nem volt forgalomban otthon, de van egy olyan sejtésem, hogy a helyzet változatlan. Ez egy rendkívül hatásos formája a fogamzásgátlásnak, főként a szociális problémákkal küzdők részére, mert nem kell rá odafigyelni. 3 évig teszi a dolgát magától. A méhen belüli fogamzásgátló eszközt (spirált) is a családorvos helyezi fel, ahogyan a méhnyakrákszűrést is mi csináljuk. Az egyetemen egyetlen nőt sem vizsgáltam meg, mert nem volt rá lehetőség. Szóval itt volt a premier az új munkahelyemen. Már túl vagyok jópár citológián, és egyébként rögtön elsőre sikerült. Tegnap volt egy hihetetlen cuki élményem. Visszaadta a hitemet, hogy még vannak jólnevelt, értékekkel rendelkező fiatalok. Egy 16 éves lány volt a rendelésen, és én teljesen meghatódtam, hogy a barátja is eljött vele. Annyira jólneveltek és szépek voltak! Miután elmentek, bejött a nővérünk is áradozni, őt is teljesen elvarázsolták. 

Délután mentális problémákkal küzdő gyerekek részére tart rendelést a tutorom. Ezekkel a gyerekekkel pszichológus is foglalkozik, plusz rendszeresen konzultálnak  az esetekről gyermekpszichiáterrel is. Nagyon sokszor családi problémák állnak a háttérben, sok szomorú eset van sajnos. Szerintem nagyon fontos, hogy működik itt egy ilyen szakemberekből álló csoport, akik segítséget tudnak nyújtani. Persze csodát ők sem tudnak tenni.

Az adminisztrátorainkat, akik mindannyian 50 körüliek vagy idősebbek, tegnap a Setúbal-i tűzoltók naptára hozta izgalomba. Ma is belefutottam a naptárba egy portugál blogon, így úgy gondoltam veletek is megosztom. Én Januárt és Júliust vinném haza.


4 megjegyzés:

  1. Megnyitottam a bejegyzést, és egy pillanatra megörültem: végre képek Filipéről! :)

    Durva, hogy mennyire más a háziorvoslás mint itthon. Mondjuk ahová én járok, ott őrületes sor van mindig, és fél órát van bent egy páciens, bele sem merek gondolni, mi lenne, ha még ezeket a dolgokat is pluszban ő csinálná...

    Ez a fogamzásgátló itthon továbbra is ismeretlen (ugye?), mondjuk rejtély, miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Otthon nem szívesen lettem volna háziorvos, de ahogy te is mondtad, itt egészen más az egész. Az én munkahelyemen a rendelés első órája az akut eseteké. Maximum 6 betegre van idő, többet nem fogadunk. A rendelés hátralevő részében pedig előjegyzett betegek jönnek, mindenkire 20 perc jut (elvileg).

      Számomra az implantátum és az abortusztabletta is egy hatalmas nagy rejtély. Érthetetlen, hogy miért jobb egy műszeres, durva, esetenként súlyos szövődményekkel járó beavatkozásnak kitenni valakit, amikor van kíméletesebb megoldás is. Az abortusztabletta is mesterséges vetélés, lehetnek komplikációi, de a munkát mégiscsak a szervezet végzi el a gyógyszeres beindítás után. Ja és nem csak azokról van itt szó, akik úgy döntenek, hogy nem vállalják a babát (amihez szerintem mindenkinek joga van, bár jobb lenne inkább a védekezésre odafigyelni), hanem azokról is, akiknek meghal a magzata az első hetekben és nem vetélnek el rögtön. Nekik is szükségük van az abortuszra, és nagyon nem mindegy, hogy ez milyen formában történik.

      Törlés
  2. Mmm, bárcsak ilyen januárom lenne most.. :P

    VálaszTörlés